Härom veckan så gjorde jag småkakor, det blev en del olika variationer & det är ju så enkelt med mördeg för du kan ju göra så många olika kaksorter av samma deg… Så snart har jag nog sju sorter & då får det bli kafferep här hemma om någon vill komma & fika 😉
Jag använde mig av detta recept från arla som ger ca 50 kakor
- 200 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
- 4½ dl vetemjöl
Gör såhär:
Arbeta ihop alla ingredienser antingen i en matberedare eller på bänken, platta ut degen & lägg den i en plastpåse & låt vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader & baka ut degen till valfria kakor.
Syltkakor: rulla degen till små bollar & lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en liten grop i varje kaka & lägg i sylt. Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Brysselkex: Rulla ut degen i längder i ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med karamellfärg (jag använde både blå & röd) låt ligga i kylen i ca 1 timme. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
Jag har visst gjort schackrutor, gaffelkakor samt sirap/kolakakor också…
Sirap/kolakakor är inte heller så svårt att göra.. Här kommer receptet som jag använde det kommer från ica det blir ca 40 st.
- 100 g smör
- 1 dl brun farin
- 2 msk sirap
- 2-3 tsk vaniljsocker
- ½ tsk bikarbonat
- 2 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Rör matfettet med farin sirap & vaniljsocker. Blanda mjölet med bikarbonaten, rör ner det det & arbeta i hop till en deg.
- Dela degen i 3 delar. Rulla ut varje del till en rulle ca 35 cm lång, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till rullarna med en gaffel.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Skär dem i sneda bitar med medans dem är varma, låt svalna på plåten
Happy baking!! 🙂
Senaste kommentarer