josephinesliv

Knäck med olika smaker & Skumtomtefudge

I helgen så började jag med julgodisbaket, det har blivit knäck med olika smaker, skumtomtefudge & så chokladkolan som hamnade i soporna…. Japp den blev inte riktigt som det ska.. 😉

Att komma i håg receptet till knäck är rätt enkelt då det ska vara 2 av allt…. Nu är detta recept på ”vanlig knäck” med mandel.

2 dl sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk smör

När jag har smaksatt min knäck så har jag haft i ca 0,5-1 tesked av smaksättningen vilket i mitt fall varit lakritspulver från Hauptlakrits & saffran den har jag fått från mina svärföräldrar i Iran 🙂

Mät upp sirap, socker, och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp till 122-123 grader, och ta bort från plattan. Om man inte har en en termometer så funkar det även med kulprovet. ( kulprovet: Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.)

Temperaturer för knäck & kola:

122-125° mjuk kola
140-145° hårda kolor som är lite sega i mitten
160°  karamellfast knäck

Happy baking 🙂

Saffransknäck, julen 2016

Saffransknäcken fick riktigt bra smak, nu vet jag inte hur det blir med saffran som man köper i butik… Så ni får prova er fram 🙂 Men börja med ett paket skulle jag säga.

Tycker ni om lakrits precis som jag så gör lakritsknäck, det är min favorit bland julgodiset. I morgon ska jag ge mig på att göra chokladkolan igen…. Skam den som ger sig eller hur 😉

Något som jag oxå har börjat göra varje år är skumtomte fudge, gillar man skumtomtar så är detta ett måste bland julgodiset.

Recept på skumtomte fudge:

12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad

Gör såhär:

Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv,

Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats