I helgen så började jag med julgodisbaket, det har blivit knäck med olika smaker, skumtomtefudge & så chokladkolan som hamnade i soporna…. Japp den blev inte riktigt som det ska.. 😉
Att komma i håg receptet till knäck är rätt enkelt då det ska vara 2 av allt…. Nu är detta recept på ”vanlig knäck” med mandel.
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
När jag har smaksatt min knäck så har jag haft i ca 0,5-1 tesked av smaksättningen vilket i mitt fall varit lakritspulver från Hauptlakrits & saffran den har jag fått från mina svärföräldrar i Iran 🙂
Mät upp sirap, socker, och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp till 122-123 grader, och ta bort från plattan. Om man inte har en en termometer så funkar det även med kulprovet. ( kulprovet: Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.)
Temperaturer för knäck & kola:
122-125° mjuk kola
140-145° hårda kolor som är lite sega i mitten
160° karamellfast knäck
Happy baking 🙂
Saffransknäcken fick riktigt bra smak, nu vet jag inte hur det blir med saffran som man köper i butik… Så ni får prova er fram 🙂 Men börja med ett paket skulle jag säga.
Tycker ni om lakrits precis som jag så gör lakritsknäck, det är min favorit bland julgodiset. I morgon ska jag ge mig på att göra chokladkolan igen…. Skam den som ger sig eller hur 😉
Något som jag oxå har börjat göra varje år är skumtomte fudge, gillar man skumtomtar så är detta ett måste bland julgodiset.
Recept på skumtomte fudge:
12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
Gör såhär:
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv,
Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
Senaste kommentarer