Så gjorde vi munkar då… Det var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Så jag kommer nog göra detta fler gånger, barnen tyckte oxå det var skoj & då främst när munkarna skulle sockras 😉
Receptet googlade jag fram från recept.nu
Ger ca 30st
1,5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
0,5 pkt jäst (à 50g)
2 ägg
9 dl mjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
Fritering & dekorering
1 liter olja & tänk på att ha en tjockbottnad kastrull om du gör på spisen. Jag gjorde mina i fritös.
Strösocker för att rulla runt i.
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) Blanda mjölk, 1 msk socker & jäst i en bunke. Låt stå i 15 minuter tills små bubblor syns. Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, ägg & smör i bunken. Arbeta i hop degen i 10 minuter i en assistent eller 15 minuter för hand. Täck med bakduk & jäs till dubbelstorlek i ca 1 timme. Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock & ta ut runda ringar med en utstickare. Jäs ytterligare i 30 minuter. Värm nu oljan till 180 grader & fritera munkarna ca 1 minut på varje sida. Tag upp & låt rinna av på hushållspapper. Rulla i strösocker & servera 🙂
Så nu har vi testat detta oxå, tro vad vi ska göra i morgon… Som sagt det blev ett helt gäng med munkar så nu har vi att äta 😉
Senaste kommentarer